Zo stretnutia s gen. biskupom na Vrbovciach

1-NOCOMPROMISE

Stretnutie presbyterov CZ Vrbovce s generálnym biskupom a generálnym dozorcom ECAV na Slovensku.

 

Stretnutiu,ktoré sa  sa konalo 29. júla v zborovom dome CZ vo Vrbovciach na návrh generálneho biskupa a generálneho dozorcu, predchádzalo veľké očakávanie,s akým návrhom na riešenie vzniknutej situácie vedenie církvi príde.

Po úvodných príhovoroch obidvoch predstaviteľov,v ktorých vyslovili želanie na upokojenie situácie však bolo jasné,že neprišli s novým návrhom,ale so svojim nemenným stanoviskom. Nič na ňom nezmenilo ani trpezlivé vysvetlovanie a argumenty všetkých presbyterov,ktorí sa veľmi aktívne zapájali do diskusie.Ani veľmi silný argument,ktorým je presvedčivé a jednoznečné zvolenie brata farára za seniora Myjavského seniorátu,v ktorom sa nezvrátiteľne ukázalo,na čej strane stoja nielen príslušníci CZ Vrbovce,ale celého seniorátu.

Nuž ťažko upokojiť situáciu,keď partner na rokovanie nepríde s kompromisným návrhom a na otázku aké cirkevné,biblické či vieroučné zásady brat farár Hvožďara porušil odpovie protiotázkou – a ako bol za to postihnutý ? Za čo ?Vari sa udeľuje postih za len tak,bez dôvodu,či dokonca za šírenie evanjelia a lásku k blížnemu ?Za snahu o navrátenie zblúdilej ovečky?Za nábožnú pieseň,modlitbičku za zosnulých,za postavený kríž? Vari nie je postihom verejné obvinenie,vylovenie dištancovania sa od ,,takého správania „ ? Akého správania ? To nám vysvetlené nebolo.

Po vyčerpávajúcich takmer troch hodinách rokovania vznikla aspoň jediná iskrička nádeje prísľubom obidvoch predstaviteľov na ďaľšie stretnutie.Tentoraz stretnutie Zboru biskupov a seniorov s presbytermi CZ Vrbovce.Termín a miesto stretnutia však upresnený nebol,vraj niekedy na jeseň.Vraj zmeniť stanovisku môže iba ten orgán,ktorý ho vydal.Dovtedy však bude táto rana,ktorá už dlho,predlho bolí, rozjatrená.

 

Ján Pleša,zástupca dozorcu CZ Vrbovce.

Leave a comment